Spis inden for sæsonen – Spis dansk og friskt

Selvfølgelig er det fantastisk, at vi ikke længere behøver at gå på jagt i vildmarken for at kunne få fyldt vores maver. I stedet kan vi gå i supermarkedet, hvor der bliver budt på alt lige fra æbler i marts til tropiske fisk året rundt.

Stadig mere forskning viser dog, at det er hverken sundt eller særligt klimavenligt at spise mad uden for sæsonen. Selvfølgelig skader det ikke med en tropisk ananas i ny og næ, men faktum er desværre, at det med stor sikkerhed har krævet enorme mængder benzin at få den transporteret til supermarkedet.

Æbler inden for sæsonen

Ligeledes er æblerne uden for sæson med ret stor sikkerhed både gensplejsede og sprøjtede med gift for at kunne klare skærene. Det er altså uomtvisteligt, at du får den allerbedste mad, hvis du spiser dansk og friskt. Heldigvis kan man sagtens spise lækker mad inden for sæsonen. Selv når efterår og vinter rammer landet, er der masser af muligheder, om end det selvfølgelig kræver en ekstra indsats og en smule kreativitet. Hvordan skulle vores forfædre ellers have overlevet for bare 100 år siden?

For eksempel er sensommer og vinter det oplagte tidspunkt at tanke op på æbler fra et sted som Plantecenterfyn.dk. Får man sine æbler og lignende fra sådanne lokale steder, så kan man være sikker på, at der er kæret om æblerne, at de er friske, og ikke mindst at de er dyrket inden for sæsonen. Det betyder dog ikke, at du bør begrænse dig til at spise æbler og lave æblekage om efteråret. Æbler kan nemlig sagtens opbevares i lang tid, hvis bare man har en kold, mørk kælder. Hvis man altså har fået anskaffet sig en stor kasse friske æbler fra for eksempel et lokalt plantecenter, kan der være æbler nok til lang tid ud i fremtiden.

Inspiration når vinteren rammer

Så længe det er forår og sommer er det altså ikke svært at spise friske og danske råvarer inden for sæsonen. Mange oplever, eller tænker i hvert fald, at det bliver en noget strengere opgave, når vinteren rammer. Det er dog ikke nødvendigvis tilfældet. Der er nemlig masser af lækre, danske råvarer, der har sæson hele vinteren og som sagtens kan blive til smagfulde retter med en smule kreativitet eller hjælp fra en online kogebog.

Heriblandt findes blandt andet champignoner, kål, kartofler, gulerødder og løg. Alle er det råvarer der emmer af danskhed, så hvis du nogensinde synes, at det kniber med kreativiteten, kan du med fordel kigge tilbage i ældre kogebøger. På den måde kan det at spise inden for sæsonen både være kilde til sundhed, klimavenlighed og nostalgi.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan anvende disse HTMLtags og egenskaber: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>