En fotograf taler ud.

Hvis du kender en, der har en alkoholafhængighed, kender du sikkert til skyggesiderne af alkohol. Det er et misbrug, der ikke blot er synligt, når personen vælger det til i korte øjeblikke. Nej, det påvirker personen på en måde, så de ændrer adfærd og bliver fraværende. Det værste ved alkohol er altså det, det gør ved en person. At det går ind og påvirker dem på en måde, så de ikke er dem selv, og så man oplever dem som ikke til stede. Hvis det er meget slemt, kan man ikke en gang kommunikere med dem, og så er det lidt som at være sammen med en person, der befinder sig på sin helt egen planet.

Man kan blive overrasket

Det kan tit overraske, når man finder ud af, at en person har et alkoholmisbrug. Egentlig er det jo ikke noget, der kommer andre ved, men hvis man er en tæt pårørende, er det naturligvis vigtigt at finde ud af- og vide, så man kan forsøge at træde til og hjælpe så godt som overhovedet muligt.

Når man kan blive overrasket, er det fordi, at det stort set er alle, der kan vise sig at have et alkoholproblem. Det kan fx være fotografen, der ellers virker som om, at han har helt styr på det hele.

At have styr på livet er en illusion

Det er altid lidt abstrakt med betegnelsen “at have styr på livet” – for hvem har egentlig det? Og hvem bestemmer, hvornår man har styr på livet? Det kan allerhøjest være en flygtig oplevelse eller følelse, man man ved aldrig hvad morgendagen bringer.

Det kan være, at man bliver fyret, at kæresten slår op efter flere år eller noget tredje, der kan påvirke så voldsomt, at man uheldigvis begynder at drikke. Man kan altså ikke have mere styr på livet end, at man aldrig kan vide, hvad den kommende dag bringer med sig.

Det er også derfor, at det er et halvtomt postulat, hvis nogen påstår, at de har styr på livet på en sådan måde, at alt kører og det hele er perfekt. For man ved aldrig. Derfor skal man også passe på og være opmærksom. At begynde at alkoholmisbrug kan ske meget langsomt, og man kan helt ubevidst falde dybere og dybere ind i et decideret misbrug, som man ender med at have svært ved, tæt på umuligt, at komme ud af igen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Du kan anvende disse HTMLtags og egenskaber: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>